Tilbake

Sommerkake med hvit rom

Nok til seks personer. Serveres med friske jordbær og pisket krem/fløteskum. Kaken kan stekes og dynkes med sukkerlake dagen før.
Ingredienser  
Kake
1/3 pakke gjær (15 gram)
4 ss lunkent vann
4 ss melk
225 g hvetemel (3 3/4 dl)
5 ss sukker
korn fra en vaniljestang
2 egg
75 g mykt smør

Sukkerlake
250 g sukker (ca. 3 dl)
2 1/2 dl vann
1 dl hvit rom
Slik gjør du
Kake: Rør gjæren ut i en blanding av vann og melk. Tilsett mel, sukker og vaniljekorn. Pisk eggene lett sammen og rør dem i deigen litt etter litt. Slå den godt sammen. Fordel smøret i små porsjoner på deigen. Dekk deigen til og hev den på et lunt sted i ca. 1 time. Elt deigen godt og fordel den i en smurt, teflonbelagt randform (ca. 2 liter). Etterheves i ca. 45 min. Stek den midt i ovnen i 10 minutter ved 225 grader, deretter 20 minutter ved 175 grader. La kaken avkjøles litt i formen og vend den deretter på en stekerist.

Sukkerlake: Kok sukker og vann i en kjele. Kok laken inn ved svak varme og uten lokk til ca. 2½ dl (ca. 15 min.). Ta kjelen fra varmen og ha i rom.

Vend den avkjølte kaken tilbake i randformen og prikk den med en strikkepinne. Fordel sukkerlaken over kaken og la den trekke i minst 2 timer.

Ved serveringen vendes kaken på et fat. Legg jordbærene i midten av kaken. Server krem/fløteskum i en skål ved siden av.

Kilde: ho Wenche