Tilbake

Wienerbrød

En gammel oppskrift. Wienerdeig lages av hvetedeig der vi kjevler inn kald margarin, bretter og kjevler i flere omganger. Bakverket får slik en bladet, lett struktur og fin, sprø skorpe. Arbeid på et kjølig sted og lal deigen ligge kaldt og hvile ca. 15 minutter mellom hver kjevling. Ha mel på bakebordet. Kjevle deigen raskt ut til en firkant, 1/2 cm tykk. Skjær tynne skiver margarin, legg de på 2/3 av leiven og 2 cm fra kanten. Brett først delen uten margarin halvveis over og så den ytterste delen med margarin over denne igjen. Snu leiven en kvart omdreining. Brett den så i tre igjen. Kjevle og brett slik minst tre ganger, eller til margarinen er jevnt fordelt, men pass på at deigen ikke blir varm. Jo flere ganger vi bretter og kjevler, jo finere blir bakverket. Form og fyll wienerbrødene og etterhev de tildekket på et lunt sted 1-2 timer eller kaldt natta over.
Ingredienser  
300-350 g margarin til utkjevling
ca. 1 liter hvetemel
2 1/2 dl melk
50 g gjær
1 egg
3 ss sukker

Fyll:
sukker og kanel
melisglasur til pynt
Slik gjør du
Alle ingrediensene må være kalde !
Rør gjæren ut i sukker. Pisk egget lett med en gaffel og bland det i sammen med melka. Ha i mesteparten av melet til en passe fast deig. Resten av melet brukes til utbaking. Rør lett. Klem deigen ut på bakebordet, bruk ostehøvel og legg på skiver av margarin, brett sammen (se lenger opp). Etter siste bretting, kjevles deigen ut til en ca. 6 mm tykk leiv. Dryss på sukker og kanel og rull leiven sammen til en pølse. Del den i passe store biter. Legg de på smurt bakeplate og etterhev. Stek midt i ovnen ved 200-250 grader i 10-15 minutter. Lag melisglasur og bre over før servering.

Kilde: ho Wenche