Tilbake

Dansk smørkake

Yummi yummi til festkaffen
Ingredienser  
450 g (7 1/2 dl) hvetemel
200 g smør
50 g gjær
2 1/2 dl melk
3 ss sukker
1/2 ts salt

Vaniljekrem:
2 1/2 dl melk
1 vaniljestang
2 eggeplommer
2 ss sukker
1 ss maisenna

Fyll:
50 g rosiner
25 g sukat

Glasur:
2 dl melis
vann
Slik gjør du
Smuldre mel og smør sammen og tilsett salt og sukker. Rør gjæren ut i lunken melk. Lag en fordypning i melblandingen og hell gjærblandingen i. Elt alt sammen til en jevn deig. Dekk den med plast og la heve i ca. 30 min.

Krem:
Del vaniljestangen på langs og legg den i melken. Kok opp. Visp sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en bolle. Tilsett den kokende melken litt etter litt under pisking. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm kremen opp til kokepunktet slik at den tykner. Ta kjelen av varmen og rør i kremen under avkjøling.

Ta deigen opp og elt den om. Ta av ca. en tredjedel av deigen og kjevle den ut slik at den dekker bunnen og litt av kanten på en springform, 24 cm i diameter. Kjevle resten ut til et rektangel. Bre vaniljekremen over og dryss rosiner og sukat på leiven.

Rull leiven sammen og skjær den i 2-3 cm tykke skiver. Sett dem i formen med snittflaten opp. La kaken etterheve i ca. 15 min. Stek kaken i nedre del av ovnen ved 200 gr. i 25-30 min. Avkjøl på rist. Rør melis og vann sammen og ringle glasuren over kaken ved servering.
Kilde: Jørgen