Tilbake

Mølsgrøt fra Nordmøre

Mølsgrøt er en gammel og unik tradisjonskost fra Nordmøre som hører hjemme på kakebordet ved alle slags sosiale sammenkomster både til fest og til hverdags. Den benyttes særlig som fyll på bakkels (vafler). Grøten har en naturlig mild smak av karamell og rosin, og faren for avhengighet er stor. Den blir ofte servert som et lag oppå smørgrøt og kalles da "Fortinnagrøt" ...tradisjonelt servert i "beningskumme" (bære med seg) på stett. Et godt eksempel er ”bening” til fødestuen (noe å styrke seg på etter strabasene med en fødsel). Dåp er også en anledning der fortinnagrøten settes frem på bordet. Mølsgrøt kan gjerne fryses og holder seg generelt godt i dagesvis.
Ingredienser Bilde
7,5 liter Helmjølk (helst ikke pasteurisert og homogenisert, men resultatet blir bra uansett)
150 gram sukker
6 dl rømme, lettrømme går fint (eller ca 1 liter kulturmjølk)
2-3 egg (avh av størrelse)
Kveitemjøl
Meierismør
1 ts kanel (eller etter smak)
Mølsgrøt fra Nordmøre
Slik gjør du
Bruk kokekar i aluminium (ikke stål). Hell i kald mjølk. Varm opp til kokepunktet under konstant omrøring (bruk tresleiv). Tilsett sukker og la koke videre i ca 4 timer (ha gjerne et kryssord for hånden). Rør om av og til. Det er meget viktig at det koker hele tiden. Merk at det koker lett over et ca 3 ½ time. RØR ! Konsistensen skal etterhvert bli tykkere og fargen lys brun. Etter 4 timer tilsettes rømmen (evt kulturmjølka). La det koke videre og fortsett omrøring av og til for å hindre belegg i bunnen. Blandingen vil etterhevrt oste seg til en grynete masse. Fortsett kokingen til den oppnår en fin og enda mørkere farge (lys fløtemysost) Mysen må koke godt inn.

Etter ca 5 timer (totalt) tilsettes en jevning av kveitemjøl og Helmjølk. Lag ca en ½ liter jevning, men merk at ikke alt dette nødvendigvis skal brukes (konsistensen avgjør hvor mye du skal ha i). Skru opp varmen og rør kraftig om. Ha i en tynn ”strile” av jevningen mens du rører om hele tiden helt til konsistensen blir som tynn grøt. Kok i ca 5 minutter (til melsmaken er borte).

Ta av kokeplaten. Rør inn kanel etter smak. Pisk sammen eggene til jevning og ha den i som tynn ”strile” under kraftig omrøring. Øs opp i kummer/skåler. Smelt godt meierismør og ha litt på toppen av hver kumme.

Blir grøten for lys så kan du ha i litt brun sukkerkulør. Konsistensen skal være slik at den ikke ”renner” når du heller på den, altså temmelig fast. Dersom du ikke har stort nok kokekar, kan du godt fordele på 2 stk og slå sammen i det ene karet når massen er innkokt.

Setter du frem heimelaga mølsgrøt på bordet når du får kaffebesøk skal det ikke lenger herske tvil om at man er kommet til et kultivert stashjem.
Spesielle egenskaper
Skal ikke i stekeovn, Tradisjonsmat
Kilde: Norunn